OBLICZ I UZASADNIJ KAŻDĄ ODPOWIEDŹ
jurek23: trójkąt równoramienny ABC jest wpisany w okrąg o srodku w punkcie S i promeiniu dł. 6. Kąt przy
podstawie tego trójkąta ma miare 75. Wówczas>
a) dł. mniejszego łuku AB tego okręgu jest równa ......
b) pole powierzchni mniejszego wynicnka ASC koła ograniczonego tym okręgiem jest równa ......
c) trójkąt BSC jest ostrokątny/ prostokątny / rozwartokątny
d) długość wysokości CD trójkąta ABC jest równa .....
OBLICZ I UZASADNIJ KAŻDĄ ODPOWIEDŹ
20 sty 13:04
Janek191:

r = 6
α = 75
o
β = 30
o
γ = 60
o
20 sty 14:03
20 sty 14:05
Janek191:
c) rozwartokątny
I ∡ BSC I = 150o
20 sty 14:07
Janek191:
| | r √3 | |
d) h = x + r = |
| + r |
| | 2 | |
20 sty 14:09
jurek23: dziękuje
20 sty 14:10