Wyrażenia wymierne
Andrzei: a)
4x − 32x − 1 *
2x + 14x + 3 :
(4x − 3)2(2x − 1)2
Odpowiedź z książki:
4x2 − 116x2 − 9
b) (
2x −
3x − 2) : (
1x +
4x2)
Odpowiedź z książki:
1x(2 − x)
W żadnym z tych wypadków nie umiałem dojść do danej odpowiedzi

proszę o pomoc, z góry
dziękuję.
20 sty 12:13
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
szkoda żę ułamki zapisałeś za pomocą u (1√2) a nie U ( |
| ) ... jak widzisz ... |
| | √2 | |
zasadnicza różnica w przejrzystości zapisu
20 sty 12:19
Janek191:
Pisz ułami za pomocą litery U
20 sty 12:19
Andrzei: korzystałem ze "ściągi", a tam jest "małe" u, ale już poprawiam:
| | 4x − 3 | | 2x + 1 | | (4x − 3)2 | |
a) |
| * |
| : |
| |
| | 2x − 1 | | 4x + 3 | | (2x − 1)2 | |
| | 4x2 − 1 | |
Odpowiedź z książki: |
| |
| | 16x2 − 9 | |
| | 2 | | 3 | | 1 | | 4 | |
b) ( |
| − |
| ) : ( |
| + |
| ) |
| | x | | x − 2 | | x | | x2 | |
| | 1 | |
Odpowiedź z książki: |
| |
| | x(2 − x) | |
20 sty 12:24
kochanus_niepospolitus:
no to lecimy 9a)
| 4x−3 | | 2x+1 | | (2x−1)2 | |
| * |
| * |
| = |
| 2x−1 | | 4x+3 | | (4x−3)2 | |
// skracamy pierwszy ułamek z kwadratami z ostatniego i mamy //
| | 2x+1 | | 2x−1 | |
= |
| * |
| = |
| | 4x+3 | | 4x−3 | |
// zauważamy wzory skróconego mnożenia ( (a+b)(a−b) = a
2−b
2 ) //
| | (2x)2 − (1)2 | | 4x2 − 1 | |
= |
| = |
| |
| | (4x)2 − (3)2 | | 16x2 − 9 | |
20 sty 12:27
kochanus_niepospolitus:
(b) ... zrobię do pewnego momentu, dokończysz już sam
Wspólne mianowniki dla obu nawiasów (osobno)
| 2 | | 3 | | 2*(x−2) | | 3*x | | −x − 4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| x | | x−2 | | x*(x−2) | | x*(x−2) | | x(x−2) | |
| 1 | | 4 | | 1*x | | 4 | | x + 4 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x | | x2 | | x*x | | x2 | | x2 | |
i 'ciągnij dalej' to
20 sty 12:30
Jerzy:
b) zła odpowiedź.
20 sty 12:32
Andrzei: Ale ze mnie guła, nie pomyślałem o zamianie ułamków... brak słów

No cóż... wielkie dzięki. Z następnymi powinno już mi lepiej pójść.
Pozdrawiam.
20 sty 12:40