1 | 1 | 1 | ||||
r *( | + | + ... + | ) = ? | |||
a1*a2 | a2*a3 | an−1*an |
1 | 2 | |||
wiem ze jest wzor na cos takiego | + | +.... ale tam sie odejmuje 1 zeby wyszlo | ||
1*2 | 2*3 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
n(n+1) | n | n+1 |
1 | A | B | |||
= | + | ||||
x*(x+r) | x | x+r |
1 | 1 | |||
czyli A = | ; B = − | |||
r | r |
1 | 1 | 1 | ||||
r*( | + | + ... + | ) = | |||
a1a2 | a2a3 | an−1an |
1 | 1 | 1 | ||||
= r*( | + | + ... + | ) = | |||
a1(a1+r) | a2(a2+r) | an−1(an−1+r) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= r*( | − | + | − | + ... + | − | |||||
r*a1 | r(a1+r) | r*a2 | r*(a2+r) | ran−1 |
1 | ||
= | ||
r(an+1 +r) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= r*( | − | + | − | + ... + | − | ) = | ||||||
r*a1 | ra2 | ra2 | ra3 | ran−1 | ran |
1 | 1 | n*r | ||||
= | − | = | ||||
a1 | an | a1*an |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |