Wyznacz współczynniki funkcji f(x)=ax2+bx+c
zadanie: Wyznacz współczynniki funkcji f(x)=ax2+bx+c, wiedząc że:
1) jej miejscami zerowymi są liczby −3 i 1
2) jej wykres przecina oś y w punkcie (0,5) a liczba 5 jest miejscem zerowym
20 sty 11:56
Blee:
Z (1)−wiemy ze:
f(x) = a(x+3)(x−1)
(2) co za bzdura ... jakim miejscem zerowym ... moze wierzcholkiem (chociaz to takze nie
bedzie.prawda).
Z(2) wiemy ze f(0) = 5. −> c =5 ... a z tego i z (1) juz wyznaczysz brakujace 'a'.
20 sty 11:59
Jerzy:
1)
f(0) = c
f(−3) = f(−1) = 0
2)
f(0) = 5
f(−5) = 0
20 sty 12:00
6-latek: Masz tam wpisz a otrzymasz i klinij po wiecej przykladow
bo ta funkcje mona odczytacc jako f(x)= 2ax+bx+c a pewnie nie o to chodzilo
20 sty 12:01
Jerzy:
@Blee ... a dlaczego 5 nie może dy ć miejscem zerowym ?
2)
f(0) = 5
f(5) = 0
20 sty 12:02
Blee:
Jerzy ... jezeli traktujemy to jako dwa oddzielne podpunkty to mamy w kazdym dwa rownania (bo z
f(0)=c nic nie wynika, bo nie znamy f(0) ) a trzy niewiadome.
20 sty 12:03
Jerzy:
Racja, z f(0) nic nie wynika.
20 sty 12:04
zadanie: Wyniki jakie powinny wyjść:
1) b = 2
c = −3
2) b = −6
c = 5
20 sty 12:05
Jerzy:
1)
f(−3)= 0
f(−1) = 0
20 sty 12:08
Jerzy:
| | b | |
Ostatni warunek: − |
| = −1 |
| | a | |
20 sty 12:09
kochanus_niepospolitus:
Okey Jerzy ... pierwsze rozwiążemy
zadanie −−− czemu od razu przyjąłeś a=1

Na jakiej podstawie
20 sty 12:16
kochanus_niepospolitus:
(2) też się w sumie wyznaczy, ale trzeba pomyśleć chwilę nad trzecim równaniem (wykorzystujemy
wzór Viete'a i mamy 4 równania z 4'roma niewiadomymi −−− przynajmniej tak to widzę).
20 sty 12:18
Eta:

Za mało danych.................
20 sty 12:38
Blee:
Nie no ... kuzwa ... informacja o dwoch miejscach zerowych to tez za malo na rozwiazanie ...
kurde Jerzy

Niech a=1 i a=−1 i juz masz dwa rozwiazania
20 sty 12:44
Eta:

1/ za mało danych
20 sty 12:47
Eta:
Myślę,że jest to zadanie testowe !
i są propozycje odpowiedzi
20 sty 12:49
Jerzy:
Racja
20 sty 12:50