zwrotność
kikiki: X=R2 xRy <=> x+y=1
Określić czy relacja jest zwrotna, ktoś coś?
Czy tak będzie dobrze?
zwrotność czyli warunek xRx, więc (x1,y1)R(x1,y1) ?
czyli jest zwrotna bo np x1=1, a y1= −1/2 ?
20 sty 11:41
PW: Nie pisz "ktoś coś", bo wygląda jakbyś egzaminował publiczność, a sam nie rozumiesz.
Nie jest zwrotna, bo musiałoby być dla dowolnej x
x+x=1,
co nie jest prawdą.
20 sty 11:48
kikiki: to że tak wygląda to nie znaczy że tak jest
na pewno tak? bo tak wychodzi kiedy X=R, czyli że nie ma różnicy czy R czy R2?
20 sty 11:54
PW: Nie rozumiesz pojęcia relacji. Czytaj dotąd, aż zrozumiesz, że wątpliwości są bez sensu.
20 sty 11:57
kikiki: Rozuiem pojęcie. tylko mam problem w przypadku gdy jest R2, dlatego się pytam
20 sty 12:03
PW: Nie rozumiesz. W dodatku autor zadania (brawo, brawo) tą sama literą R oznacza zarówno zbiór
liczb rzeczywistych, jak i relację określoną na tym zbiorze. To jest pewnie źródło
niezrozumienia, w dodatku zupełnie zbędne X=R2.
20 sty 12:29