podaj zbiór funkcji g i sporządź wykres.
młodzik: funkcja g przyporządkowuje kolejnym dodatnim liczbom naturalnym kolejne, występujące po
przecinku, cyfry rozwinięcia dziesiętnego ułamka 2332. podaj zbiór funkcji g i sporządź
wykres.
20 sty 11:22
PW: "Podaj zbiór funkcji g", czy "podaj zbiór wartości funkcji g"?
20 sty 11:24
młodzik: wartości , przerpaszam za nieściłość
20 sty 11:26
6-latek: Dzien dobry
PW
mlodzik a jak ty to w ogole rozumiesz ?
20 sty 11:26
młodzik: ze liczby po przecinku − jak rozwiniemy ułamek dziesietnie to są wartości tej funkcji,
20 sty 11:28
młodzik: ale chyba źle myśle
20 sty 11:28
6-latek: No to wez klakulator i napisz to rozwiniecie tutaj
20 sty 11:29
młodzik: 0,71875
20 sty 11:30
6-latek: OK .
Teraz tak
Funkcja g przyporzadkowuje kolelnyn liczbom dodatnim naturalnym wystepujace po przecinku
...itd
czyli x=1 to y=7
x=2 to y= 1
Teraz dokoncz ty
20 sty 11:34
PW: No to
g(11)=
20 sty 11:34
młodzik: dziękuję ♥
20 sty 11:35
6-latek: Nie dziekuj jesli nie rozumiesz
Napisz tu zbior wartosci tej funkcji
Poza tym masz jeszcze z robic wykres
20 sty 11:37
asia: zbiór wartości to 71875
20 sty 11:40
asia: 7,1,8,7,5,
20 sty 11:40
asia: prawda? sama maiłam to ost zrobić
20 sty 11:41
młodzik: koleżanka dobrze robi?
20 sty 11:41
6-latek: Powinno sie to zapisac tak
Zw= {7,1,8,7,5}
Odpowiedz jeszcze na pytanie PW
20 sty 11:42
PW: .. no bo definicja funkcji g mówi: "kolejnym liczbom naturalnym" − liczbie 11 też, i liczbie
1538 też.
20 sty 11:45
młodzik: to ja już nie wiem jak.
20 sty 11:48
PW: A może
| | 23 | |
|
| =0,71875000000000000000....? |
| | 32 | |
20 sty 11:52
6-latek: To ja juz nie przeszkadzam
20 sty 11:53
6-latek: Podpowiem co tyle ze masz swietnego pomagajacego wiec to wykorzystaj
20 sty 12:03
młodzik: dziękuje wam, jeszxcze raz do tego podeszłem i zrobiłem, ale jak sporządzić wyres czyli
pozaznaczać punkty i nrysowac tak?
22 sty 16:23