wafel do lodów ma kształt stożka o promieniu podstawy 1 i wysokości 3. do wadla
młodzik: wafel do lodów ma kształt stożka o promieniu podstawy 1 i wysokości 3. do wadla włozono porcję
lodów, która ma kształt kuli o promieniu 1. wyznacz odległóść srodka kuli od wierzchołka
stożka.
20 sty 11:19
młodzik: up
22 sty 16:15
kochanus_niepospolitus:

podobieństwo trójkątów (1,x+3,b) oraz (1,a,3)
na początek widzimy podobieństwo (k,k,k) ... dokładamy do tego jednakowy bok i mamy:
3−x = a
a =
√32 − 12 =
√8
więc szukana odległość (3−x) =
√8
22 sty 16:35
kochanus_niepospolitus:
tam miało być (1,
3−x,b) przy bokach trójkąta
22 sty 16:45
kochanus_niepospolitus:
i oczywiście odległość winna być
√10
22 sty 16:46
młodzik: przerpaszam ale nic nie rozumiem, gdzie na rysnuku jest a i b?
22 sty 17:00