Wyznacz współczynniki funkcji f(x)=ax^2+bx+c
zadanie: Wyznacz współczynniki funkcji f(x)=ax2+bx+c, wiedząc że jej wykres przechodzi przez podane
punkty:
A=(−2, −3)
B=(−1, −1)
C=(1, 3)
Wyszło mi takie coś, tylko nmw co dalej zrobić:
4a−2b+c=−3
a−b+c=−1
a+b+c=3
20 sty 10:42
Satan: A co chcesz dalej zrobić? Układ równań i lecisz.
a − b + c = −1 ⇒a + c = b − 1
a + b + c = 3 ⇒ a + c = 3 − b
b − 1 = 3 − b ⇒ 2b = 4 ⇒ b = 2
Resztę dasz radę, raczej nie powinno być teraz problemem
20 sty 10:50
zadanie: Nie wychodzi mi w ogóle wynik

Coś źle podstawiam chyba
20 sty 11:09
Satan: Pokaż. Jakie Ci współczynniki wychodzą?
20 sty 11:18
zadanie: 4a−2b+c=−3
a−b+c=−1
4a−4+c=−3
a−2+c=−1
nwm co dalej
20 sty 11:33
zadanie: dobra już mam wszystko
20 sty 11:39
Satan: Skoro układ z dwiema(!) niewiadomymi jest dla Ciebie skomplikowany, to znaczy, że czas chyba do
nauki

4a − 4 + c = −3 ⇒ 3a + a + c = 1
a − 2 + c = −1 ⇒ a + c = 1
3a + a + c = 1 ⇒ 3a + 1 = 1 ⇒ 3a = 0 ⇒ a = 0
20 sty 11:41
Satan: Ano widzisz, czyli jednak wiesz

Nie zakładaj nigdy, że "nie wiesz". Gdy zatniesz się w
jakimś punkcie podsumuj sobie co wiesz i czy możesz to jakoś w danym zadaniu wykorzystać.
Pozdrawiam
20 sty 11:42