DO SPRAWDZENIA
JP2GMD: DO SPRAWDZENIA:
Na ile sposób można ustawić na półce 3 książki dużego formatu i 4 książki małego formatu,
jeśli:
a) ustawiamy dowolnie (nie ma znaczenia format książki)
b) ustawiamy segregując je wielkością (duże razem, małe razem)
c) ustawiamy naprzemiennie
a) 7!=5040
b) 3! * 4! * 2! = 288 DDDMMMM MMMMDDD
c) 4! * 3! * 1 = 144 MDMDMDM
20 sty 00:40
JP2GMD: DO SPRAWDZENIA:
Ile liczb czterocyfrowych można utworzyć, jeśli
a) cyfry nie powtarzają się i liczba jest podzielna przez 10
b) cyfry nie powtarzają się i liczba jest większa niz 4000
c) cyfry mogą się powtzarzac
a) 9 * 8 * 7 = 504
b) 6 * 1 * 9 * 8 * 7 = 3024
c) 9 * 10 * 10 * 10 = 9000
20 sty 00:50
JP2GMD: DO SPRAWDZENIA: W pewnym konkursie do finalu przeszło 8 osób. Na ile sposób można przyznac trzy
nagrody, jeśli:
a) nagrody są takie same
b) przyznano nagrody za 1, 2 i 3 miejsce
b) 8 * 7 * 6 = 336
20 sty 00:51
JP2GMD: MOGE PROSIC O SPRAWDZENIE TYCH ZADAN?
20 sty 00:57
student:
20 sty 01:14
Pytający:
20 sty 01:53