Ciąg geometryczny
lex: Oblicz na dwa sposoby:
4 + 44 + 444 + ... + 444...4 (7 cyfr)
4 + (4 * 10
1) + (4 * 10
2) + (4 * 10
3) + ... + (4 * 10
6)
= 4 * (
1 − 1071 − 10) = −
49(1 − 10
7)
Mianowicie, znalazłem rozwiązanie na internecie które kontynuuje to obliczanie do postaci:
−
49(1 − 10 + 1 − 10
2 + ... + 1 − 10
7)
I nie bardzo rozumiem skąd się wzięła ta suma, może po prostu jestem zaspany, ale dzięki za
pomoc
19 sty 23:42
Adamm: wyciągasz czwórkę przed nawias
stosujesz wzór na sumę szeregu geometrycznego dla każdego z wyrazów
i ten twój pierwszy sposób jest źle
19 sty 23:47
PW:
4(1+11+111+...+1111111)=wyobrazić sobie te liczby w nawiasie dodawane "pod kreskę"=
4.1234567
20 sty 11:07