czy funkcja jest "na"; wyznacz obrazy i przeciwobrazy
studentka: Witam

W zadaniu mam daną funkcję f:(Z
2)→(Z
2)
f(n,k)=(2n+2k,3k)
Wyszło mi, że jest różnowartościowa, ale jak wykazać, że jest (lub nie jest) "na" Z
2?

I do tego mam wyznaczyć obrazy zbiorów {0}xN, Nx{0} i przeciwobrazy {(0,0)},
{(0,1),(2,0),(4,3)}
W ogóle nie mam pomysłu, jak się za to zabrać...
19 sty 22:13
Adamm: no więc tak
2n+2k − parzyste, więc na pewno nie jest to suriekcja, bo np. równanie
f(n, k)=(1, 0) nie ma rozwiązania
19 sty 22:15
Adamm: z tymi obrazami, pokażę przykłady i tyle
obraz zbioru {0}xN czyli zbiór liczb f(0, k) gdzie k∊N
zakładamy że 0∉N
f(0, k)=(2k, 3k)
to zbiór punktów postaci (2, 3), (2*2, 3*2), ..., (2k, 3k), ...
przeciwobraz zbioru {(0, 0)}
czyli zbiór punktów (n, k) które są rozwiązaniami
f(n, k)=(0, 0)
2n+2k=0, 3k=0
n=0, k=0
czyli jest to zbiór {(0, 0)}
19 sty 22:18
studentka: Gdy mam przeciwobraz pary (0,1), wychodzi, że n=−1/3 i k=1/3, więc n, k ∉ Z. Czyli w tym
przypadku przeciwobraz (0,1) nie istnieje? I jak to wpływa na przeciwobraz całego zbioru
{(0,1), (2,0), (4,3)}?
19 sty 22:45
Adamm: przeciwobraz zbioru {(0, 1)} to zbiór pusty (żeby nie było że nie istnieje)
jak to wpływa na przeciwobraz całego zbioru, ano nie wpływa
19 sty 22:47
Adamm: to znaczy, przeciwobraz zbioru {(0, 1), (2, 0), (4, 3)} jest taki sam z elementem
(0, 1) jak i bez niego
19 sty 22:48
studentka: To teraz już wszystko jasne

Dziękuję
19 sty 22:51