rozwiązania bazowe układu równań
Kuba: rozwiązanie ogólne układu równań to:
x1=−1+s+t
x2=s
x3=1−2t
x4=t
czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak mam wyznaczyć rozwiązania bazowe w sytuacji gdzie mam 2
parametry? Wydaje mi się, że jedną z opcji może być przyjęcie za oba parametry zera, ale dalej
nie mam pojęcia
19 sty 22:05
Lech: Przyjmujemy : (s,t) = (0,0) ; (0,1) ; (1,0) ; (1,1)
19 sty 22:08
Kuba: a dlaczego akurat takie wartości?
19 sty 22:09
Lech: Kazde inne tez mozesz przyjac !
19 sty 22:18
Kuba: czyli wyznaczanie rozwiazan bazowych polega na podstawieniu w miejsce parametrow dowolnych
liczb? przecież podobno ilość rozwiązań bazowych jest ograniczona, a jak będę podkładał ciągle
inne liczby to mogę je wyznaczać w nieskończoność
19 sty 22:21
Lech: Masz cztery wektory , czyli beda cztery wektory bazowe ale za kazdym razem moga
byc inne
np . dla mojego podanego przykladu : x1 = −1 , x2 = 0, x3 = 1 , x4 = 0 to jeden
zestaw i sa inne , ale zawsze jest ich cztery !
19 sty 22:28
Pytający:
Lech, wpuszczasz
Kubę w maliny!
Jak można przeczytać np. tutaj:
http://katmat.pb.bialystok.pl/~dydaktyka/listy/log01s/log-05.pdf
rozwiązanie bazowe to takie rozwiązanie szczególne, w którym zakładamy, że k zmiennych
jest równych 0, gdzie k to liczba parametrów (zmiennych niebazowych). Zatem u Ciebie wystarczy
dla każdej możliwej pary zmiennych (bo masz 2 parametry) przyrównać je do zera i wyznaczyć
wartość pozostałych zmiennych. I tak mamy:
1. x
1=x
2=0, wtedy mamy (0,0,−1,1)
2. x
1=x
3=0, wtedy mamy (0,1/2,0,1/2)
3. x
1=x
4=0, wtedy mamy (0,1,1,0)
4. x
2=x
3=0, wtedy mamy (−1/2,0,0,1/2)
5. x
2=x
4=0, wtedy mamy (−1,0,1,0)
6. x
3=x
4=0, wtedy mamy sprzeczność
Zatem ten układ ma 5 rozwiązań bazowych, zapisanych powyżej jako (x
1,x
2,x
3,x
4).
19 sty 23:06
Kuba: dzięki wielkie! zapytałem dzisiaj o to mojego wykładowcy i też mi to podobnie wytłumaczył
20 sty 19:52