pomocy
granice: lim xtgx
x→0
19 sty 21:34
Lech: y = x
tg x ⇔ ln y = tg x * ln x ⇒ y = e
tg x*ln x
| | ln x | |
lim ( tg x* ln x) = [ 0*∞] ⇔ lim |
| = [∞/∞] = H = ........ |
| | ctg x | |
19 sty 22:17
pomocy: i co dalej?
20 sty 13:26
Jerzy:
Liczysz pochodną licznika i pochodną mianownika.
20 sty 13:30
6-latek: | | ln (x) | |
lim x→0(tg x*ln x)= [0 * ∞] to wiem dlaczego ⇔ |
| skad to ? |
| | ctg(x) | |
20 sty 17:58
20 sty 17:59
6-latek: Witaj

To nastepne pytanie
Po co bylo zamieniac tg(x) na ctg(x)?
20 sty 18:01
Jerzy:
Cześć
| | 0 | | ∞ | |
Bo regułę de l'Hospitala stosujemy dla symboli nieoznaczonych: |
| lub |
| |
| | 0 | | ∞ | |
20 sty 18:04
Lech: Zeby byl symbol nieoznaczony typu [∞/∞] i wowczas mozna zastosowac metode
de L'Hospitala !
20 sty 18:05
Jerzy:
@Lech ... nie tylko.
20 sty 18:07
6-latek: Dziekuje . Dojde do tego .
20 sty 18:11
6-latek: No to policzmy
| | 1 | |
pochodna mianownika − |
| |
| | sin2x | |
| | 1 | | −sin2x | | 0 | |
razem do kupy bedzie lim x→0 |
| *(−sin2 x)= |
| ( teraz mam [ |
| ] |
| | x | | x | | 0 | |
wiec dalej ta metoda ?
20 sty 18:56
Jerzy:
Możesz skorzystać z metody jeszcze raz lub wykorzystać znaną granicę:
20 sty 18:58
6-latek: Prosze abys to rozpisal bo dopiero sie ucze granic funkcji
20 sty 19:01
Jerzy:
| | sin2x | | sinx | |
limx→0(− |
| ) = − limx→0( |
| *sinx) = − [1*0] = 0 |
| | x | | x | |
20 sty 19:04
6-latek: Dziekuje Ci
Mysle ze granica tez powinna podziekowac a nie tylko co dalej
20 sty 19:07