układ równań.
nawaleta: Mam do rozwiązania taki układ równań :
yz+a+by+bz=0
xz+a+bx+bz=0
xy+a+bx+by=0
x+y+z−5=0
xy+xz+yz−8=0
19 sty 21:24
Lech: Od pierwszego odejmujemy drugie ⇒y= x
Czwarte : 2x +z= 5
Piate : x2 + 2xz =8
I rozwiaz ten uklad ⇒......powodzenia ! !
19 sty 22:35
Adamm: niekoniecznie y=x
jeszcze jest druga opcja
19 sty 22:37
Lech: Tak, z=0
19 sty 22:39
Pytający:
Suma 3 pierwszych równań:
(xy+xz+yz)+3a+2b(x+y+z)=0 // xy+xz+yz=8, x+y+z=5
Z pierwszego i drugiego:
(x−y)(z+b)=0
Z pierwszego i trzeciego:
(x−z)(y+b)=0
Z drugiego i trzeciego:
(y−z)(x+b)=0
Zatem mamy 8 możliwych przypadków:
1. x=y ⋀ x=z ⋀ y=z ⇒ x=y=z
2. x=y ⋀ x=z ⋀ x=−b ⇒ x=y=z=−b
3. x=y ⋀ y=−b ⋀ y=z ⇒ x=y=z=−b
4. x=y ⋀ y=−b ⋀ x=−b ⇒ x=y=−b
5. z=−b ⋀ x=z ⋀ y=z ⇒ x=y=z=−b
6. z=−b ⋀ x=z ⋀ x=−b ⇒ x=z=−b
7. z=−b ⋀ y=−b ⋀ y=z ⇒ y=z=−b
8. z=−b ⋀ y=−b ⋀ x=−b ⇒ x=y=z=−b
Jednak x=y=z nie spełniają 2 pozostałych równań:
x+y+z=5 ⇒ 3x=5 ⇒ x=5/3
xy+xz+yz=8 ⇒ 3x
2=8 ⇒ x=±
√8/3
Zatem pozostają przypadki:
4. x=y=−b
6. x=z=−b
7. y=z=−b
• x=y=−b
Podstawiamy do trzeciego równania:
x
2+a−x
2−x
2=0
x
2=a
3x
2=−8+10x
3x
2−10x+8=0
| | −8−10b1 | |
x1=2; y1=2; b1=−2; z1=5−2x1=1; a1= |
| =4 |
| | 3 | |
| | 4 | | 4 | | −4 | | 7 | | −8−10b2 | | 16 | |
x2= |
| ; y2= |
| ; b2= |
| ; z2=5−2x2= |
| ; a2= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
Pozostałe przypadki:
• x=z=−b
• y=z=−b
mają analogiczne rozwiązania.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=solve+yz%2Ba%2Bby%2Bbz%3D0,+xz%2Ba%2Bbx%2Bbz%3D0,+xy%2Ba%2Bbx%2Bby%3D0,+x%2By%2Bz%E2%88%925%3D0,+xy%2Bxz%2Byz%E2%88%928%3D0
19 sty 22:39