INDUKCJA MATEMATYCZNA
Jadwiga. ;): https://pl-static.z-dn.net/files/d30/b5938a2bb182f0d4ca3fbf5ba20c9211.jpg
A więc:
Kiedyś już te dwa przykłady związane z indukcją matematyczną wrzucałam już tutaj, lecz dodaje
je ponownie, ponieważ...
Szczerze? Nie zrozumiałam wcześniejszych rozwiązań tych 2 przykładów.
Słabe mam pojęcie o indukcji, a indukcja z silnią np., to już w ogóle dla mnie kosmos...
Jeżeli ktoś podjąłby się rozwiązania tych 2 przykładów lu chociaż 1, to byłby ktoś w stanie
rozwiązać to tak −
rozpisać to tak − abym mogła to bez problemu zrozumieć?
Bardzo mi zależy na tych zrozumiałych rozwiązaniach przed zblizajaca sie sesją.
Umiem dowodzić indukcyjnie coś w stylu: n=1, n=k, n=k+1; ale do tych przykładów jakos nie umiem
sie zabrac...
Z gory bardzo dziekuje za okazałą pomoc. : )
19 sty 21:21
Janek191:
Dla każdego x ≥ − 1 i x ∊ ℛ i n ∊ℕ
(1 + x)n ≥ 1 + n x
1o
n = 1
(1 + x)1 = 1 + x ≥ 1 + 1*x ok
2o Zakładam,że zachodzi ( 1 + x)n ≥ 1 + n x dla n ∊ℕ
Mamy pokazać, że również (1 + x){n+1) ≥ 1 + ( n +1) x
Dowód
(1+ x)n+1 = (1 + x)n* (1 + x) ≥ (1 + n x)*(1 + x) =1 + x + n x + x2 = 1+ ( n +1)x + x2 ≥
≥ 1 + ( n +1) x
zatem na podstawie indukcji matematycznej zachodzi
(1 + x)n ≥ 1 + n x dla n ∊ ℕ i x ≥ − 1.
19 sty 22:02
Janek191:
Powinno być:
Mamy pokazać, że również (1 + x)n +1 ≥ 1 + ( n +1) x
19 sty 22:04
Mila:
1)
∑(i=1 do n) i*i!=∑(i=1 do n) ( i+1−1)*i!=
=∑(i=1 do n) (i+1)*i!−∑(i=1 do n) i!=
=∑(i=1 do n) (i+1)!−∑(i=1 do n) i!=
=2!+3!+4!+....n!+(n+1)!−(1!+2!+3!+...+n!)=(n+1)!−1
19 sty 22:27
Jadwiga: Janek191: Co się stało na samym końcu z x
2 − nie powinno tam byc przypadkiem nx
2?
20 sty 12:34
Janek191:
Tak, powinno być n x
2
20 sty 13:52