lokalizacja przedziałów pierwiastków równań
kropek: Jak zlokalizować wszystkie pierwiastki rzeczywiste z dokładnością do przedziałów o długości 1
równania x4+2x=5 ?
19 sty 21:21
Adamm: zgodnie z twierdzeniem Carmichaela
|x|≤
3√2+
4√5<3
czyli −3<x<3
f(x)=x
4+2x−5
https://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_znak%C3%B3w_Kartezjusza
zmian znaków jest 1, możemy mieć tylko 1 pierwiastek dodatni
f(−x)=x
4−2x−5
zmian znaków też jest 1, możemy mieć tylko 1 pierwiastek ujemny
f(−2)>0, f(−1)<0 zatem istnieje pierwiastek między −2 a −1
f(2)>0, f(1)<0 zatem istnieje pierwiastek między 1 a 2
i to tyle
19 sty 21:59
PW: x4−2x2+1+2x2+2x−6=0
(x2−1)2+2(x2+x−6)=0
(x2−1)2+2(x−2)(x+3)=0.
Pierwszy składnik jest nieujemny. Drugi składnik jest ujemny dla x∊(−3, 2), wobec czego
rozwiązania rzeczywiste − o ile istnieją − znajdują się w tym przedziale.
Liczymy wartości wielomianu po lewej stronie w punktach (−3), (−2), (−1), 0, 1, 2 i wnioskujemy
na podstawie tw. Darboux..
19 sty 22:07
PW: Widzę jak pięknie wyłączyłem dwójkę przed nawias, to chyba było życzeniowe. Już nie poprawiam,
wiadomo o co idzie.
19 sty 22:36