trapez
marek3:
Wykaż ,że jeżeli w trapezie o podstawach długości a i b
przekątne długości e i f są prostopadłe
to zachodzi równość a2+b2=f2+e2−2ab
19 sty 21:09
19 sty 21:12
marek3:
Nie

Pomożesz? prosze
19 sty 21:14
Eta:

Dopisz odpowiednie komentarze do rysunku
i uzasadnij dlaczego trójkąt BDE jest prostokątny
................
Z twierdzenia Pitagorasa w ΔBDE
(a+b)
2= f
2+e
2 ⇒ a
2+b
2= f
2+e
2−2ab
c.n.w.
19 sty 21:27
Janek191:
Pięknie
19 sty 21:35
Eta:

A gdzie jest ......"nocny marek3" ?
19 sty 21:57
Homolek: Przy okazji mogę skorzystać i z tego rozwiązania. I również dziękuję. Nie zamierzam wrzucać
tu zadań pod różnymi nickami.
19 sty 22:29