dyskretna
Sebastian: ile jest sposobów rozmieszczenia 9 jednakowych piłeczek w 3 pudełkach w przypadku gdy pudełka
są nierozrónialne?
19 sty 18:29
PW: Tyle ile rozwiązań równania
(1) x1+x2+x3=9
przy założeniu xj≥0 dla j=1, 2, 3, przy czym utożsamiamy rozwiązania różniące się kolejnością,
np. rozwiązania
(1,4,4), (4,1,4), (4,4,1)
traktujemy jako jedno rozwiązanie.
19 sty 18:43
Mila:
Podział liczby 9 na składniki:
P(9,1)+P(9,2)+P(9,3)=1+4+7=12
19 sty 19:08
PW: A no tak, łatwiej to wyrazić w języku Stirlinga. Nie uczyłem się "dyskretnej" i już tego nie
nadrobię.
19 sty 19:16
Mila:
Też się nie uczyłam, ale z ciekawości poczytałam.
Pozdrawiam
PW, miło Cię widzieć i Twoje piękne rozwiązania
19 sty 19:25
Sebastian: dziękuję
19 sty 19:45