Oblicz współczynniki a i b wielomianu
Mihu: Oblicz współczynniki a i b wielomianu
w(x) = x
3 + ax
2 − 2x + b, jeżeli w(1) = 3 i w(0) = −2
Wyszło mi, że a i b to 1.. Nie wiem czy dobrze

Zrobiłem tak:
1
3 + a1
2 − 2*1 + b = 3
0
3 + a0
2 − 2*0 + b = −2
1+1a−2+b = 3
a−b = −2
b + a = 4
−b + a = −2
2a = 2 / 2
a= 1
−b = −2 + a
−b = −2 + 1 / −
b = 1
19 sty 18:17
the foxi:
Jeśli w(0)=−2, to wyraz wolny − w tym przypadku b − jest równy −2
1+a−2+b=3 ⇒ a=4−b
19 sty 18:24
Eta:
W(0) =−2 ⇒ b=−2
w(1)=3 ⇒ 1+a−2−2=3 ⇒ a=6
i po ptokach
19 sty 18:28
Mihu: Czyli jak mam w(0) to nie obliczam nic, bo to jest "wyraz wolny" ? W przypadkach gdy w nawiasie
są liczby robię w sposób, który robiłem?
19 sty 18:30
Mihu: Są liczby różne od 0*
19 sty 18:31
the foxi:
Owszem
19 sty 18:31
Eta:
W(0) to za "x" podstawiasz zero i zostanie ( jeśli jest) tylko wyraz wolny
19 sty 18:32
Mihu: Okey, rozumiem

Bo a * 0 daje też 0 ? Bo wpisałem sobie "a" i pewnie dlatego wyszło mi jak
wyszło ;> Tak to bym pewnie szybko zrobił tak jak wyżej piszecie
19 sty 18:35