Kto ile ma lat
Młodzik: pTyś jest starszy od babinki jeśli dokonamy przestawienia cyfr w liczbie dwucyfrowej
wyrażającej w latach powiek ptysia to otrzymamy wiek babinki ponadto różnica kwadratów liczb
wyrażających wiek każdego z nich jest kwadratem liczby całkowitej Ile lat ma Ptyś A ile
babinka
19 sty 17:16
PW: ... w latach powiek?
Młodzik, jeżeli chcesz pomocy, to nie bądź taki rozkoszny i zapisz treść zadania stosując
zasady interpunkcji.
19 sty 17:56
kalinka2: pTyś jest starszy od babinki jeśli dokonamy przestawienia cyfr w liczbie dwucyfrowej
wyrażającej w latach ptysia to otrzymamy wiek babinki. ponadto różnica kwadratów liczb
wyrażających wiek każdego z nich jest kwadratem liczby całkowitej. Ile lat ma Ptyś A ile
babinka
19 sty 18:04
PW: pTyś jest starszy od babinki jeśli dokonamy przestawienia cyfr ? A jeżeli nie dokonamy
przestawienia cyfr, to będzie młodszy?
19 sty 18:08
Eta:
Ptyś ma
65 lat ( jest w wieku emerytalnym

Babinka
56 lat ( jeszcze 4 lata brakuje jej do emerytury
19 sty 18:24
PW: Eta, jak to obliczyłaś? W zadaniu jest trzech osobników: pTyś, ptyś i Ptyś.
19 sty 18:28
Eta:
Ja jestem stała w uczuciach i trzymam się jednego .... a porządnego "Ptysia"
19 sty 18:31
młodzik: jak to obliczyłeś? mozesz podac olbiczenia?
19 sty 18:32
Eta:
Podam jak porządnie napiszesz treść zadania
19 sty 18:33
młodzik: Ptyś jest starszy od babinki. Jeśli dokonamy przestawienia cyfr w liczbie dwucyfrowej
wyrażającej w latach ptysia to otrzymamy wiek babinki. Ponadto różnica kwadratów liczb
wyrażających wiek każdego z nich jest kwadratem liczby całkowitej. Ile lat ma Ptyś A ile
babinka
19 sty 18:39
Mila:
x −cyfra dziesiątek,
y − cyfra jedności
10x+y − wiek Ptysia
10y+x− wiek Balbinki
10x+y>10y+x
9x−9y>0
x−y>0
x>y, x,y ∊zbioru cyfr, x≠0
(10x+y)2−(10y+x)2=k2, k∊N⇔
99x2−99y2=k2
99*(x2−y2)=k2
9*11*(x2−y2)=k2⇒x2−y2 podzielne przez 11
x2−y2=11m
(x−y)*(x+y)=11*m
1)
(x−y)*(x+y)=11*1
x+y=11
x−y=1
x=6, y=5
65 i 56
19 sty 18:42
PW: No pewnie że byli to kurczak Ptyś i gąska Balbinka (z Dobranocki).
19 sty 18:46
Eta:
A ten malutki "ptysio" też tam jest? czy to ten sam Ptyś?
No dobra

zaraz napiszę rozwiązanie
19 sty 18:47
Eta:
No i po "ptokach"
19 sty 18:48
młodzik: dziękuje
19 sty 19:29