Badanie monotoniczność i ekstrema funkcji:
adam n: Mam monotoniczność i ekstrema funkcji:
f(x)=x2+2x
a) funckja rośnie (−nieksonczonosci ,−32 )
b) funkcja maleje (−32 , niekonczoności)
c)maksimum wynosi −133
Czy wyniki się zgadzają?
19 sty 15:20
Jerzy:
Nie zgadzają się.
19 sty 15:22
adam n: Jakieś podpowiedzi?
19 sty 15:24
Jerzy:
Pokaż pochodną.
19 sty 15:26
adam n: 12−2x
19 sty 15:29
Jerzy:
I tutaj masz bład:
| | 1 | | 2 | | x2 − 4 | |
f'(x) = |
| − |
| = |
| .... i teraz się baw od poczatku. |
| | 2 | | x2 | | 2x2 | |
19 sty 15:31
PW: Bez rachunku różniczkowego:
− dla x>0 na podstawie nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną
| | x | | 2 | | x | | 2 | |
|
| + |
| ≥2( |
| . |
| )1/2=2, |
| | 2 | | x | | 2 | | x | |
| | x | | 2 | |
przy czym równość ma miejsce dla takich x, dla których |
| = |
| , czyli dla x=2. |
| | 2 | | x | |
Funkcja f ma na przedziale (0,
∞) minimum równe 2, i jest ono osiągane dla x
0=2.
W jaki sposób doszedłeś do takich dziwnych odpowiedzi?
19 sty 15:46
adam n: 23
a) funckja rośnie (−nieksonczonosci ,−2) i (2,niekonczoności)
b) funkcja maleje (−2,2)
c)maksimum w punkcie f(x)=−2 a minimum w f(x)=2
teraz jest dobrze?
19 sty 15:47
Jerzy:
Ma jeszcze maksimum w punkcie x = −2.
19 sty 15:47
Jerzy:
Tak, teraz masz dobrze.
19 sty 15:48
Jerzy:
Tylko poraw zapis:
Maleje w (−2;0) U (0;2)
19 sty 15:49
PW: adam n, co u licha znaczy
"funkcja maleje (−2,2)"?
To brzmi jakby język polski nie był Twoim ojczystym językiem. Dostaniesz zero punktów za taką
odpowiedź.
19 sty 15:51
adam n: Źle pochodną policzylem
19 sty 15:56
adam n: Funkcja maleje w przedziale
19 sty 15:59