przeciwobrazy
studentka: Witam, mam problem z wyznaczeniem przeciwobrazów pewnej funkcji:
f(x)= 4−2x dla x < 2 oraz (x−2)2 dla x ≥ 2
Mam za zadanie wyznaczyć przeciwobrazy zbiorów [−1,0] i (−2,1). Zwyczajnie zrobiłabym to, np.
dla pierwszego:
−1≤ 4−2x ≤ 0 i −1≤(x−2)2≤0 i doprowadziła do postaci, gdzie w środku nierówności znajduje się
sam x.
Problem w tym, że ta funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych... Więc jak poradzić sobie z tego
typu przykładem?
19 sty 14:18
jc: Przeciwobraz funkcji? Sprawdź treść zadania. Czy nie chodzi o przeciwobraz zbioru?
19 sty 14:44
Pytający:
Jak? Normalnie rozwiązujesz:
(−1≤4−2x≤ 0 ∧ x<2) ∨ (−1≤(x−2)2≤0 ∧ x≥2)
Skoro funkcja g:X→Y nie przyjmuje żadnej wartości ze zbioru B⊂Y, to wtedy g−1[B]=∅
(przeciwobrazem zbioru B jest zbiór pusty).
U Ciebie jak stwierdziłaś f(x) nie przyjmuje wartości ujemnych, stąd wniosek, że
f−1[ [−1,0) ]=∅, a tym samym f−1[ [−1,0] ]=f−1[{0}]={2}, bo jedynie f(2)=0.
Ale to samo otrzymasz rozwiązując to co napisałem w drugiej linijce.
19 sty 14:50
studentka: Dziękuję

Chyba wreszcie zaczynam to rozumieć
19 sty 17:31