Pomoze ktos?
Kasia: Rozwiaz układ równań z 3 niewiadomymi.
a+b+c=1
a−b+c=−1
4a−2b+c=3
19 sty 13:38
Jerzy:
Odejmij od pierwszego równania drugie i masz: 2b = 2 ⇔ b = 1
19 sty 13:46
Kasia: A taki jak rozwiązać?
4a+2b+c=4
9a+3b+c=3
16a+4b+c=2
+dzieki ☺
19 sty 13:54
PW: Licz wyznaczniki.
19 sty 18:20
Lechman: Metoda przeciwnych wspolczynnikow :
4a+2b+c= 4
−9a−3b −c= −3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5a−b= 1
Oraz :
9a+3b +c = 3
−16a −4b−c = −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−7a −b =1
Czyli a= 0 ,b= −1 , c = 6
19 sty 20:22