całka ogólna
Ciiiasteczko: Proszę o pomoc: y"+y=cos x+ cos (2x)
19 sty 12:32
Mariusz:
Jak chcesz to równanie rozwiązać ?
uzmiennieniem stałych , przewidywaniem czy metodą operatorową ?
F(s)=∫
0∞f(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−stdt=f'(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞f'(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−stdt=0−f'(0
+)+s(f(0
+)e
−st+s∫
0∞f(t)e
−stdt)
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)−sf(0
+)+s
2F(s)
| | s | | s | |
s2Y(s)−sC1−C2+Y(s)= |
| + |
| |
| | s2+1 | | s2+4 | |
| | s | | s | |
(s2+1)Y(s)=sC1+C2+ |
| + |
| |
| | s2+1 | | s2+4 | |
| | sC1+C2 | | s | | s | |
Y(s)= |
| + |
| + |
| |
| | s2+1 | | (s2+1)2 | | (s2+1)(s2+4) | |
Aby odwrócić przekształcenie Laplace najlepiej sporzystać ze splotu
cos(t)*sin(t)
Obliczasz całkę
∫
0tcos(u)sin(t−u)du
oraz
sin(t)*cos(2t)
∫
0tsin(u)cos(2t−u)du
19 sty 19:33
Mariusz:
Zdaje się że ostatnia całka powinna wyglądać tak
∫0tsin(u)cos(2(t−u))du
19 sty 19:39
Mariusz:
Zamiast splotu można było też użyć różniczkowania obrazu do
| | s | |
odwrócenia składnika |
| oraz rozkładu na sumę ułamków prostych |
| | (s2+1)2 | |
| | s | |
do odwrócenia składnika |
| |
| | (s2+1)(s2+4) | |
19 sty 20:04
Ciiiasteczko: uzmiennieniem stałych, z tego nic nie rozumiem...
20 sty 12:08