Asymptoty
Michal: Mam wyznaczyć asymptoty funkcji ln(1+e−x)
Czy ta funkcja nie będzie miała asymptoty pionowej ponieważ dziedzina to R?
19 sty 12:29
Jerzy:
Nie będzie miała.
19 sty 12:31
Michal: Ile będzie wynosić qsymptota ukośna? Wydzlo mi że m=−1/2
Ale niestety nie chce mi wyjść n.
19 sty 12:37
Jerzy:
Ma tylko asymptotę poziomą: y = 1
19 sty 12:38
Michal: | | 1 | |
Czy ta qsymptota będzie miała równanie − |
| −2 |
| | 2 | |
19 sty 12:41
Jerzy:
y = 1
19 sty 12:41
Michal: | | −e−x | |
Obliczalam granice i wyszło mi po zastosowaniu metody H |
| co daje − 1/2 i od |
| | 1+e−x | |
tego obliczalam n
19 sty 12:43
Jerzy:
Granicę czego ?
19 sty 12:44
jc:
f(x)=ln(1+e−x) →0, x→∞, asymptota y=0
f(x)=−x + ln(ex+1), ln(ex+1)→0, x→−∞, asymptota y=−x
19 sty 12:44
Michal: Granice f(x) /x
19 sty 12:45
Jerzy:
Sorry.... nie zauważyłem logarytmu i widziałem: y = 1 + e
−x
19 sty 12:46
Lech: Asymptota pozioma prawostronna y= 0 , lim ln ( 1 +(1/ex)) = 0
19 sty 12:47