równoliczność zbioru z R
Natalia: Dowieść, że zbiór ma moc continuum (tzn R)
{<x,y> ∊ R2 : x≤0 ∧ y≤0 ∧2y+x ≥ −2}
19 sty 11:35
Natalia: Up
19 sty 12:04
Natalia: Up, bardzo proszę.
19 sty 12:49
g: Zaczął bym od kwadratu o rogach (0,0), (0,1), (1,1), (1,0) i pokazał że moc zbioru punktów jest
R
Każdej parze liczb (x,y) takich, że 0 ≤ x,y ≤ 1 da się jednoznacznie przyporządkować liczbę z ∊
[0,1].
np. x = 0.1357..., y = 0.2468..., to z = 0.12345678....
Jeśli teraz mamy jakiś obszar zamknięty to można znaleźć kwadrat, który w całości go zawiera,
oraz drugi kwadrat, który w całości się zawiera w obszarze. Moce zbiorów punktów obu tych
kwadratów są R, więc moc obszaru też jest R.
19 sty 13:15
Natalia: | | 1 | | 1 | |
A gdyby zrobić sobie kwadracik jako zbiór B= {<x,y> : x∊[− |
| ,0] ∧y∊[− |
| ,0]} |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Bo dla dolnych wartości x i y mamy że −1− |
| ≥ −2 |
| | 2 | |
Wiemy że B jest równoliczny z R
2 tzn z c (Continuum).
No I tez B⊆ A ⊆ R
2
Istnieje jakaś bijekcja F:R→B np. F(x)=<x,0>
Co dowodzi że |B| = c
19 sty 13:34
Natalia: I wtedy skoro |B| = c to Skoro A zawiera B. To A również jest continuum
19 sty 13:36
Natalia: Może być takie coś?
19 sty 13:50
Natalia: Tzn tam miało być nie dla dowolnych tylko dla najmniejszych wartości x i y
19 sty 13:51
g:

A nie wystarczy pokazać że obszar z zadania jest ciągły i ograniczony?
Zresztą nieograniczoność nie przeszkadza. Nieciągłość mogła by coś zmienić, mogło by się
okazać że punktów jest przeliczalnie wiele.
19 sty 17:16
Adamm: ciągłość to chyba nie jest słowo którego szukałeś
19 sty 17:18
Adamm: to proste zadanie
bierzesz odcinek, jest mocy continuum, jest podzbiorem tego zbioru
ten zbiór jest podzbiorem całej płaszczyzny, ona jest mocy continuum
więc sam zbiór jest mocy continuum
19 sty 17:21