Znajdź drugi pierwiastek równania
lol: współczynniki a,b,c równania ax2 + bx + c = 0 tworzą ciąg arytmetyczny, ktorego suma wynosi
−7,5. Jednym z pierwiastków tego równania jest liczba 4. Znajdż drugi pierwiastek równania
19 sty 08:35
Jerzy:
a + b + c = − 7,5
2b = a + c
16a + 4b + c = 0
19 sty 08:51
Janek191:
Z 2) i 1) ⇒ 3 b = − 7,5 ⇒ b = − 2,5
− 5 = a + c ⇒ c = − a − 5
16 a − 10 + c = 0
−−−−−−−−−−−
16 a − 10 − a − 5 = 0
15 a = 15
a = 1
b = − 2,5
c = − 6
Mamy
x
2 − 2,5 x − 6 = 0
oraz
x
1 + 4 = 2*1,25 = 2,5
x
1 = − 1,5
===========
19 sty 11:09