..
Algebra: Jeszcze 1 zadanko :
Oblicz A50
A=[1 4]
[4 1]
próbowałem je wymnażać tak do 3−4 potęgi żęby zauważyć jakąś zależność, ale nic nie zauważyłem.
Mam tu wykorzystać wektory i wartości własne ale nie mam pomysłu.
19 sty 05:48
g: Jeśli λ i v są wartością własną wektorem własnym macierzy A to Anv = λnv.
Czyli macierz B=An ma takie same wektory własne jak A, a wartości własne
w=λn. Bv = wv
Dwa równania macierzowe:
Bv1 = w1v1
Bv2 = w2v2
dają cztery równania liniowe z czterema niewiadomymi B11, B12, B21, B22.
Powinno dać się rozwiązać. Oczywiście trzeba zacząć od znalezienia λ i v dla macierzy A.
19 sty 12:49