geometria analityczna
asd: Punkty A(0,−5) oraz D(−3,−1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, którego
osią symetrii jest prosta o równaniu x+2y=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz
długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
Mógłby ktoś mnie naprowadzić na rozwiązanie?
18 sty 23:29
Eta:

k⊥AB i k⊥DC
to AB: y= 2(x−x
A)+y
A ⇒ y=2x−5
k∩AB={E} ⇒ 2x−5= −0,5x ⇒ ... x= 2 to y= −1
E(2,−1)
E jest środkiem AB
więc x
B= 2x
E−x
A i y
B=2y
E−y
A ⇒ ...........
B(4,3)
podobnie:
prosta DC: y= 2(x−x
D)+y
D ⇒ y= 2x+5
k∩DC={F} ⇒ 2x+5= −0,5x ⇒ .............
F jest środkiem DC ...........
..................
dokończ
19 sty 00:32
asd: dziękuję!
19 sty 15:54
Eta:
19 sty 16:36