pole obszaru między krzywymi
maksiu: Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
y
2 = 2x + 1, x − y − 1 = 0 ⇒y = x − 1
Punkty wspólne to:
2x + 1 = (x − 1)
2
x
2 − 4x = 0
x = 0 ⋁ x = 4
|P| = ∫[
√2x + 1 − (x − 1)]dx (od 0 do 4)
| | 1 | | 1 | |
|P| = |
| (2x + 1)32 − |
| x2 + x w granicach 0, do 4 |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 14 | |
|P| = ( |
| *27 − 8 + 4) − ( |
| − 0 + 0) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 16 | |
a w odpowiedziach jest |
| |
| | 3 | |
Zamiast odjąć mam dodać? Coś źle zrozumiałem?
Próbowałem robić, że odejmowałem w całce od x − 1 ten pierwiastek i wtedy po wyliczeniu
wychodziło −{16}{3} ale pole nie może być ujemne
Potrzebuję, żeby ktoś sprawdził i powiedział jaki jest błąd
Basia:

popatrz na wykres;
brakuje Ci tego fragmentu na lewo od osi OY
równanie
y
2 = 2x+1 opisuje tę niebieską krzywą
to się przekłada na dwa równania
y=
√2x+1 lub y=−
√2x+1
| | 1 | |
gdzie 2x+1≥0 czyli x≥− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
P = to co sam napisałeś + ∫(√2x+1−(−√2x+1) dx w granicach od − |
| ;0 |
| | 2 | |
albo po prostu
| | 1 | |
P = to co sam napisałeś + 2∫(√2x+1 dx w granicach − |
| ;0 |
| | 2 | |
maksiu: Ach dziękuję, teraz rozumiem, widzę że popełniałem błąd o którym nie wiedziałem też przy
robieniu innych przykładów