ciagi
michal: dany jest ciąg a
n określony wzorem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 22 | | 42 | | 62 | | (2n)2 | |
wtedy:
a)ciąg ten jest rosnący
b)każdy wyraz tego ciagu jest mniejszy niż 0,5
c)istnieje taki wyraz tego ciągu który jest mniejszy od 0,6
d)ciąg a
n jest malejący
czy to będzie odp d? malejący? dodatkowo nie wiem jak sprawdzic podpunkty b i c
18 sty 22:31
Satan: Zauważ, że ciąg jest stale malejący. n−ty wyraz jest mniejszy niż poprzedni. Pierwszy wyraz
ciągu jest jest jednocześnie jego największym wyrazem.
| | 1 | | 1 | |
Czyli |
| . Skoro kolejne wyrazy są co raz mniejsze, to an < a1 < |
| . |
| | 4 | | 2 | |
Tak samo c. Mniejszy od 0.6. Skoro podpunkt b jest prawdą, to podpunkt c również musi być
| | 5 | | 6 | |
prawdą, bo mamy: an < |
| < |
| |
| | 10 | | 10 | |
18 sty 22:43
Adam: ciąg jest rosnący...
suma się stale zwiększa
18 sty 22:47
Basia: nie, to nie jest (d)
Ten ciąg jest rosnący
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a2 = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | (2*1)2 | | (2*2)2 | | 4 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 = |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| |
| | (2*1)2 | | (2*2)2 | | (2*3)2 | | 4 | | 16 | | 36 | |
itd.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| + |
| +....+ |
| + |
| = |
| | 22 | | 42 | | (2n)2 | | (2(n+1))2 | |
18 sty 22:47
Satan: A, tak, tfu, przepraszam. Suma większa, wyrazy mniejsze. Reszta prawidłowa.
18 sty 22:50
michal: czyli dobre to będą a,b,c ?
18 sty 22:54
Adamm: ∑n=1∞ 1/(2n)2 = π2/24
czyli 1/2 faktycznie nie przekroczy
18 sty 23:01
Basia:
ad.b
n
2<2
n dla każdego n≥4
(2n)
2=4n
2≤4*2
n = 2
n+2
stąd
| | 5 | | 1 | | 5*9+1*4 | | 49 | |
a3= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 36 | | 4*36 | | 144 | |
a dla każdego n≥4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an < |
| + |
| +....+ |
| = |
| *U{1−(1/2)n}{1−(1/2)) = |
| | 23 | | 24 | | 2n+2 | | 8 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *(1− |
| )*2 < |
| *1= |
| |
| 8 | | 2n | | 4 | | 4 | |
18 sty 23:03