Na bokach trójkąta równobocznego
Lelo: Na bokach AB,BC i AC trójkąta równobocznego ABC obrano odpowiednio punkty:
P,Q,R tak,że |AP|=|BQ|=|CR|.Wykaż,że trójkąt PQR jest równoboczny oraz,że punkty
przecięcia odcinków : AQ,BR i CP są wierzchołkami trójkąta równobocznego
18 sty 22:26
wmboczek: PQR ma równe boki − z tw cosinusów
ten drugi ma kąty po 60 stopni
− oznaczamy ABR=α, QAB=60−α czyli pozostały kąt to 120
18 sty 22:41
Danko: Mógłbyś do tego zrobić rysunek proszę?
18 sty 22:43
Lelo: no rysunek by się przydał faktycznie bo troszkę nie rozumiem
18 sty 22:44
Eta:

1/ trójkąty APR i BPQ i CRQ są przystające z cechy (bkb)
zatem |PR|=|PQ|=|RQ| ⇒ ΔPRQ jest równoboczny
c.n.w
2/ podobnie szukaj trójkątów przystających
................................
18 sty 23:07
Lelo: Dziękuje
18 sty 23:41