funkcje
emka: wyznacz te wszystkie wartości parametru m, dla których funkcje: y=(m−5)x2+3x−4 i y=(m+1)x−8
mają dokładnie jeden punkt wspólny
18 sty 22:13
emka: wyszło mi, że będzie to 5, ale zastanawiam się również nad wynikami 6 i 14
18 sty 22:17
Janek191:
( m − 5) x
2 +3 x − 4 = ( m +1) x − 8
( m − 5) x
2 + (2 − m) x + 4 = 0
Δ = 4 − 4 m + m
2 − 4*(m −5)*4 = m
2 −4 m + 4 − 16 m + 80 = m
2 − 20 m + 84 = 0
Δ
m = 400 − 4*84 = 64
√Δm = 8
| | 20 − 8 | |
m = |
| = 6 lub m = 14 |
| | 2 | |
1) m = 6 y = x
2 +3 x − 4 i y = 7 x − 8
2) m = 14 y = 9 x
2 + 3 x − 4 i y = 15 x − 8
oraz dla m = 5 mamy y = 3 x − 4 i y = 6 x − 8
19 sty 11:25