Funkcje
Satan: | | 2x | |
Określ zbiór wartości: f(x) = |
| |
| | x2+4 | |
Więc: jest jakiś inny sposób oprócz parametru? Chciałem znać ciut więcej technik, ot na wszelki
wypadek
18 sty 22:10
Janek: a gdyby tak przepisac mianownik do licznika potem to odjac? czyli wyjdzie 1 + coś tam
18 sty 22:24
Satan: To nic nie da. Dodam i odejmę to samo, czyli wyjdę na 0
18 sty 22:35
the foxi:
yx
2+4y=2x
yx
2−2x+4y=0
Δ=4−16y
2
Δ≥0 ⇔ y∊[−0;5;0;5]
dosyć ciekawy sposób, chyba
Mila kiedyś pokazała
18 sty 22:38
Satan: @
the foxi, to jest właśnie sposób z parametrem

A tak z ciekawości szukam jakiegoś
innego, równie dobrego sposobu
18 sty 22:45
Eta:
2 sposób
zastosowanie pochodnych
Oblicz ymin i ymax
ZW=< ymin, ymax>
19 sty 01:00
karty do gry : −(x+2)2 ≤ 0 ≤ (x−2)2 , x ∊ R
−x2 − 4x − 4 ≤ 0 ≤ x2 − 4x + 4 // + 4x
−(x2 + 4) ≤ 4x ≤ (x2 + 4) // : x2 + 4
−1 ≤ 2 * f ≤ 1
−1/2 ≤ f ≤ 1/2
19 sty 01:04
karty do gry : Oczywiście odpowiedni komentarz będzie niezbędny:
1. f(2) =
2. f(−2) =
3. Funkcja jest ciągła, wiec ma własność Darboux
19 sty 01:12
Adamm: możemy założyć że x≥0
równość może zajść dla x
2=4 czyli x=2, i faktycznie
zatem
ZW=[−1/2, 1/2]
19 sty 01:13
Satan: @
karty do gry, ciut to wykracza poza mój poziom. Więc: mógłbyś wytłumaczyć na czym polega
Twój sposób? Jest bardzo ciekawy, komentarze też by się przydały

@
Adamm, czym trzeba się kierować tworząc założenie? Rozumiem zabieg ograniczenia funkcji
| | 1 | |
przez inną funkcję o mniejszym mianowniku, ale skąd przyrównanie do |
| ? |
| | 2 | |
@
Eta, no tak, na pochodnych też można, tutaj akurat pytań nie mam.
Dziękuję za odpowiedzi!
19 sty 16:55