vwzory vieta
Ania: Dla jakich wartości parametru p równanie x2−(p+1)x+2−p=0 ma dwa różne
pierwiastki, z których jeden jest sinusem a drugi cosinusem tego samego kąta.
wychodzi mi 2√2−2 i −2√2−2 a to nie spełnia warunków zadania. poratuje ktoś?
18 sty 22:02
Adam: x12+x22=1
wzory Viete'a i masz
18 sty 22:03
Adam: no i jeszcze delta >0
18 sty 22:08
Adam: Δ=(p−1)(p+7)>0 dla p>1 lub p<−7
czyli te wartości, chociaż wyszły poprawne, to nie spełniają warunków zadania
18 sty 22:10
słonik: Bo po wstawieniu nie otrzymujemy takiego równania które ma pierwiastki których suma kwadratów
będzie równa 1.
A policzyłam z vieta i wydaje się być policzone poprawnie.
19 sty 18:00
PW: Żeby stosować wzory Viéte'a trzeba mieć pewność, że istnieją dwa pierwiastki trójmianu, a
więc trzeba zacząć od warunku
Δ>0.
19 sty 18:04