proszę o rozwiązanie
Anna: wyznacz te wartości parametru k dla których równanie
| x2 + 1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| k2x − 2k | | kx − 2 | | k | |
ma tylko jedno rozwiązanie. Wyznacz to rozwiązanie
| | 2k | |
k2x − 2k ≠ 0 ⇒ x ≠ |
| i k ≠ 0 |
| | k2 | |
| | 2 | |
kx − 2 ≠ 0 ⇒ x ≠ |
| i k ≠ 0 |
| | k | |
18 sty 20:27
Janek191:
| | 2 | |
k2 x − 2k = k*( k x − 2) k ≠ 0 i x ≠ |
| |
| | k | |
18 sty 20:31
Janek191:
Wspólny mianownik :
k*( k x − 2)
18 sty 20:32
Anna: (1−k)x2 +2x +1 + k = 0 k ≠ 1
Δ = 0
Δ =4 − 4 −4k2 = 0 ⇒ k = 0 a to sprzeczne z zał
18 sty 20:49