prawdopodobienstwo
tysia: W pierwszej urnie są kule czarne i białe. W drugiej urnie jest 6 kul niebieskich i 4 zielone, a
w trzeciej urnie są 2 kule niebieskie i 8 zielonych. Losujemy jedną kulę z pierwszej urny.
Jeśli
wylosowana kula jest czarna to losujemy jedną kulę z drugiej urny, a jeśli biała to losujemy
jedną kulę z trzeciej urny. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej jest dwa razy
większe od prawdopodobieństwa wylosowania kuli niebieskiej. Obliczyć prawdopodobieństwo
wylosowania kuli czarnej.
mam do wyboru 3/4, 1/3, 2/3, 1,4
18 sty 20:19
iteRacj@:
| 4 | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej z II urny |
| 10 | |
| 6 | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej z II urny |
| 10 | |
| 8 | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej z III urny |
| 10 | |
| 2 | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej z III urny |
| 10 | |
b − ilość kul białych w I urnie
c − ilość kul czarnych w I urnie
| b | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z I urny |
| b+c | |
| c | |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej z I urny |
| b+c | |
| c | | 4 | | b | | 8 | |
| * |
| + |
| * |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej |
| b+c | | 10 | | b+c | | 10 | |
| c | | 6 | | b | | 2 | |
| * |
| + |
| * |
| − prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej |
| b+c | | 10 | | b+c | | 10 | |
prawdopodobieństwo wylosowania kuli zielonej jest dwa razy większe od prawdopodobieństwa
wylosowania kuli niebieskiej
| c | | 4 | | b | | 8 | | c | | 6 | | b | | 2 | |
| * |
| + |
| * |
| = 2*[ |
| * |
| + |
| * |
| ] |
| b+c | | 10 | | b+c | | 10 | | b+c | | 10 | | b+c | | 10 | |
4c+8b=12c+4b
b=2c ilość kul białych jest dwa razy większa od ilości kul czarnych
wniosek ...
18 sty 20:55
Eta:
Odp: P(cz)=1/3
18 sty 21:00
Eta:

@
iteR@cja
Nie przepadam za "krzakami"

ale w tym wypadku szanujemy czas na maturze!
i dalej już.................
| | a | | b | |
P(Z)=2P(N) i P(C)= |
| i P(B)= |
| |
| | a+b | | a+b | |
.......................
Miłego wieczoru
18 sty 21:08
Pytający:
Można też tak:
x∊<0,1> // prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej
1−x // prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
P(zielona)=2P(niebieska)
4x+8(1−x)=2(6x+2(1−x))
12x=4
I również miłego wieczoru!
18 sty 21:16
tysia: dziękuję Wam!
18 sty 21:42
iteRacj@:
i ja bardzo dziekuję za wskazówki!

rozwiązywanie zadań to nie góry, trzeba chodzić najprostszymi drogami...
18 sty 21:53