Udowodnij, że tożsamość jest prawdziwa
Elroth: aa*bb=ab*ba a,b>0
18 sty 19:50
Adam: jest fałszywa
18 sty 19:52
Elroth: Przepraszam, ma być ≥
18 sty 20:00
PW:
| | aa−b | | a | |
aa−bbb−a= |
| =( |
| )a−b. |
| | ba−b | | b | |
Jeżeli a>b, to mamy potęgę liczby większej od 1 o wykładniku dodatnim, czyli liczbę większą od
1 − na zasadzie
u
x>1 dla u>1 i x≥0.
Podobnie jeżeli a<b, to mamy potęgę liczby mniejszej od 1 o wykładniku ujemnym, czyli liczbę
większą od 1, na zasadzie
v
x>1 dla v<1 i x≤0.
Zawsze więc
a
a−bb
b−a>1,
co jest równoważne tezie (wystarczy obie strony pomnożyć przez dodatnie a
bb
a)..
18 sty 20:11
PW: Korekta. Pisałem ">1" zamiast "≥1", trzeba to poprawić, również a≥b.
18 sty 20:14
Elroth: Wielkie dzięki
18 sty 20:32