gradient
Bartek: Gradient (x,y,z) = 3x2−2y23z w punkcie (−1,1,3) ma postać..
i aby to wyliczyć, to liczę pochodną po x,y,z?
czyli:
f'x = 6x
f'y = −12yz
y'z = −6y2
i podstawiam ten punkt? czyli jego postać to:
[−6, −36, 36] ?
18 sty 19:26
Adam: porządnie to przepisz
gradient (x, y, z) = 3x2−2y23z ?
co to niby ma znaczyć
18 sty 19:32
Adam: grad. f(x, y, z)=3x2−2y23z ?
tak to ma być?
18 sty 19:34
Bartek: Gradient f(x,y,z) = 3x2 − 2y2 * 3z
Tak dokładnie, przepraszam zjadłem "f"
18 sty 19:37
Adam: no tak, podstawiasz punkt i tyle
ostatni oczywiście źle, powinno być tam −6
18 sty 19:41
Bartek: no tak tak, ale strzeliłem gafę. Dziękuje
18 sty 19:46