ciag
OLA: wykazac ze ciag zadany rekurencyjnie jest zbiezny i znalezc jego granice a1=1,5
an+1=√3an−2
18 sty 19:10
OLA: pod pierwistkiem jest 3an−2
18 sty 19:11
OLA: .
18 sty 20:36
Milo: Indukcyjnie pokażmy, że
∀n∊ℕ an∊(1,2)
dla n = 1 oczywiście tak jest
załóżmy, że jest tak dla n
czy jest tak dla n+1?
an+1 = √3an − 2
1 < an < 2
3 < 3an < 6
1 < 3an − 2 < 4
1 < an+1 < 2
no jest.
Czyli wiemy, że ciąg (an) jest ograniczony
z drugiej strony, skoro zachodzi taka nierówność, to
(an − 1)(an − 2) < 0
też (bo an−1 > 0 i an − 2 < 0)
a stąd
an2 − 3an + 2 < 0
an2 < 3an − 2
an < an+1
więc (an) jest rosnący i ograniczony, jest więc zbieżny.
Ma więc granicę g∊ℛ
Ponadto jego podciąg an+1 ma tę samą granicę.
więc kiedy z równością
an+1 = √3an − 2
przejdziemy do granicy, to otrzymamy
g = √3g − 2
g2 = 3g − 2
g = 1 lub g = 2
ale a1 jest rosnący, więc jego granica musi być g≥a1
Więc g =2
18 sty 20:50