matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Arek:
Oblicz pochodną funkcji: f(x)=x
sinx
18 sty 18:58
heszek:
f'(x) = (x
sinx
)' = sinx * x
sinx − 1
* cos x
18 sty 19:03
Arek:
Też tak zrobiłem ale potem popatrzyłem na rozwiązanie i wyszło całkiem coś innego:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/157.html
Nie wiem kompletnie skąd się wzięło to "e"
18 sty 19:07
Adam:
tak można zrobić gdy potęga jest stała nie jest stała, więc rozwiązanie do bani
18 sty 19:09