liczby zespolone
793255: Ktoś wytłumaczy ?
Rozwiąż:
18 sty 18:38
Pytający:
Ale co tu trzeba rozwiązać?
(−1+i)
217=(−1+i)(−1+i)
216=(−1+i)((−1+i)
2)
108=(−1+i)((−2i)
2)
54=
=(−1+i)(−4)
54=(−1+i)2
108
| (i+2)(1−2i) | | (4−3i)(−1−i) | | −7−i | |
| = |
| = |
| |
| (−1+i)2108 | | (−1+i)(−1−i)2108 | | 2109 | |
Czy to już jest rozwiązane?
18 sty 18:58
793255: skąd na w liczniku jest −7−i ?
18 sty 19:17
PW: Efekt wymnożenia (4−3i)(−1−i)
18 sty 19:33
793255: to skąd się wzięło (4−3i)(−1−i) ?
18 sty 19:44
PW: Oj, to zwykłe rachunki (pomijam czynnik 2
108 w mianowniku):
− było
po wymnożeniu w liczniku powstało
| | i−2i2+2−4i | | −3i−2(−1)+2 | | 4−3i | |
|
| = |
| = |
| |
| | −1+i | | −1+i | | −1+i | |
i teraz Kol.
Pytający pomnożył licznik i mianownik przez (−1−i), żeby mianownik stał się
liczbą rzeczywistą (akurat udało się, że mianownik wtedy zmienia się w liczbę 2).
18 sty 19:55
793255: dobrze już wszystko jasne

dziękuję
18 sty 20:16