Problem z dodawaniem potęg
Emilia: Witam.
Potrzebuję wytłumaczenia, jak rozwiązać takie równanie: 312 + 314310 − 318 + 318.
To ostatni etap działania i mogłabym po prostu przeliczyć to wszystko kalkulatorem, ale muszę
to wyrazić w potęgach. Chciałabym skrócić z mianownika te dwie 318, ale nie wiem już, co
dalej.
18 sty 18:30
Pytający:
Zapisz ułamek U {licznik} {mianownik} (wielkie U, bez spacji) − będzie czytelniej.
Po lewej masz też napisane jak prawidłowo zapisać dłuższy wykładnik (użyj nawiasu klamrowego).
18 sty 18:33
18 sty 18:35
Pytający:
| 312+314 | | 312(1+32) | |
| = |
| =32(1+32)=90 |
| 310−318+318 | | 310 | |
18 sty 18:37
ale jak to?: Najprawdopodobniej:
| 312 + 314 | |
| |
| 310 − 318 + 318 | |
| 312(1−32) | |
| = 32(1−9)=9*(−8)=−72 |
| 310 | |
18 sty 18:38
ale jak to?: Up.
Wyżej poprawnie.
18 sty 18:39
Satan: W mianowniku skróć wyrazy podobne. Potem w liczniku wyciągnij największą możliwą potęgę przed
nawias, skróć z mianownikiem i gotowe
18 sty 18:39
Emilia: Czyli...
| 312 | |
| to jak 312 : 310 = 312−10 i wychodzi mi 32. |
| 310 | |
3
12 + 3
14 czyli 3
12(1+3
2), więc 3
12 * 1 i (3
12 * 3
2) = 3
14.
Rozumiem związek przyczynowo−skutkowy. Bardzo dziękuję za pomoc.
18 sty 18:49
Emilia: Chyba, że to podstęp i mogę zapisać:
(√a+√b)−1?
18 sty 18:50
Satan: Możesz tak zapisać, albo, jeślo chcesz pozbyć się niewymierności z mianownika pomnóż licznik i
mianownik przez (
√a−
√b).
18 sty 18:56
Mila:
A jakie masz polecenie? Usunąć niewymierność z mianownika?
18 sty 18:57
Emilia: Polecenie, to "oblicz".
18 sty 19:06