Równanie prostej
Didi: Znajdż równanie prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=5x−3 i
przechądzacych przez pkt. A=(5,5)
18 sty 18:18
Satan: Podpowiedź: proste równoległe mają identyczne współczynniki kierunkowe. W prostych
prostopadłych iloczyn współczynników kierunkowych wynosi −1.
18 sty 18:21
Didi: Dzięki za podpowiedz i tak nic nie wiem
18 sty 18:22
Eta:
k: y= −5x−3 a
k= −5
p∥k to a
p=a
k= −5
p: y= −5(x−x
A)+y
A ⇒ p: y=...........
| | 1 | |
l: y= |
| (x−xA)+yA ⇒ l: y=......... |
| | 5 | |
18 sty 18:30
Didi: Dzięki
18 sty 18:40