Stereometria
Satan:

Dany jest graniastosłup prosty prawidłowy trójkątny o dolnej podstawie ABC i górnej A'B'C'.
Przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60°. Pole ściany bocznej
graniastosłupa jest równe 2
√3. Oblicz pole trójkąta ABC'.
Uwaga: w programie do rysowania nie da się wpisać dwóch znaków (albo nie potrafię), więc
zmieniam oznaczenia: A' = D, B' = E, C' = F
Więc zrobiłem to tak: Skoro jest to graniastosłup prosty prawidłowy trójkątny, to |AB| = |BC| =
|AC| = a. |∡BAE| = 60° i |∡ABE| = 90°, bo ściany są prostokątami.
| |EB | | h | |
Więc tg 60° = |
| i niech |EB| = h ⇒ √3 = |
| ⇒ h = a√3. |
| |AB| | | a | |
P
ściany = 2
√3 = |AB|*|EB| = a*a
√3 ⇒ 2
√3 = a
2√3 ⇒ a
2 = 2 ⇒ a =
√2 ∨ a = −
√2,
ale a > 0, więc a przyjmuje wartość
√2.
Teraz zauważam, że |FA| = |FB|, więc ΔABF jest równoramienny. Dodatkowo |FA| jest przekątną
ściany, więc z tw. Pitagorasa w ΔABE wyliczam |AE|:
|AE| =
√|AB|2 + |BE|2 ⇒ |AE| =
√8 ⇒ |AE| = 2
√2.
Odcinek |FG| jest wysokością ΔABF. Punkt G dzieli odcinek |AB| na dwie równe części,
| √2 | |
więc |GB| = |
| . Z tw. Pitagorasa w ΔGBF: |
| 2 | |
| 2 | | 30 | | √30 | |
|FG| = √|FB|2 − |GB|2 ⇒ |FG| = √8 − |
| ⇒ |FG| = √ |
| ⇒ |FG| = |
| . |
| 4 | | 4 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | √30 | | 2√15 | | √15 | |
PΔABF = |
| * |AB| * |FG| = |
| * √2 * |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Satan: Ot, właśnie to jest u mnie problematyczne. Zazwyczaj wpadam na chyba najcięższy z możliwych
pomysłów, a czas i miejsce lecą

Jeszcze nad tym popracuję, dziękuję
Eta