Wyznacz długość boku kwadratu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a w ten sposób, że jeden
bok kwadratu jest zawarty w boku trójkąta, a dwa wierzchołki kwadratu należą do pozostałych
boków trójkąta,
Znów się upewniam
Zaczynam od tego, że skoro ΔABC jest równoboczny, to |AB| = |BC| = AC| i
|∡ACB| = |∡ABC| = |∡BAC| = 60°. Teraz oznaczam sobie, że kwadrat DEFG ma bok długości x. ΔGFC
~ ΔABC z cechy kkk, więc jest równoboczny o boku x.
W takim razie odcinek |AG| = a − x, bo jest równy |AC| − |GC|. ΔADG jest prostokątny, bo |∡EDG|
| |DG| | x | √3 | ||||
= 90°, więc |∡ADG| = 90°. W takim razie: sin 60° = | ⇒ | = | ⇒ | |||
| |AG| | a−x | 2 |
Można też tak : wykorzystać własność trójkąta "ekierki"
dł. boku kwadratu oznaczam 3x
to a= 3x+2x√3 ⇒ x(2√3+3)=a /*(2√3−3)
⇒ 3x=(2√3−3)a
===========
Jeszcze trochę muszę poćwiczyć, dziękuję Eta