Całka z drugiej pochodnej
Kamil: Całka z drugiej pochodnej
Witam
Na wstępie zaznaczam że wiem że całka z y'' to y', lecz taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje
Załóżmy sobie że nasz y'' = 6x (w tym wypadku y' = 3x
2 a y = x
3)
Jeśli rozpatrywalibyśmy pierwszą pochodną to:
dy = 3x
2 dx / ∫
y = x
3 + C
Lecz w przypadku drugiej pochodnej mamy:
Jak zinterpretować taką całkę?
Dziękuję za porady i pozdrawiam
18 sty 17:00
Adam: pomieszanie z poplątaniem
chyba sam nie wiesz o co ci chodzi
18 sty 17:07
Adam: | | d2y | | | |
nie traktuj symbolu |
| = |
| |
| | dx2 | | dx | |
jak tak zapiszesz to może ci wyjdzie
jak już chcesz różniczkami
18 sty 17:12
Adam: "nie traktuj symbolu" − miałem to usunąć, pomiń to
18 sty 17:13
Lech: Wyrazenie : y ' ' = 6x , jest to rownanie rozniczkowe liniowe drugiego rzedu ,
takie rownanie rozwiazuje sie inaczej nizTy podajesz , jego rozwiazaniem jest
funkcja trygonometryczna , popatrz do tom ll W.Krysicki .
18 sty 21:26
Adam: Lech, nieprawda
y''=6y jest takim równaniem
y''=6x już nie
18 sty 21:45
Adam: to znaczy, nadal jest liniowe i drugiego rzędu
ale jego rozwiązaniem nie jest już funkcja trygonometryczna
18 sty 21:48