Analityczna
Satan: Dane są punkty A = (4, 2) i B = (1, −3). Wyznacz współrzędne punktu C należącego do osi OY, tak
aby |∡ACB| = 90°.
Więc. Właściwie chcę tylko byście sprawdzili czy sposób jest najszybszy z możliwych. Zaczynam
od tego, że ΔABC jest prostokątny, bo |∡ACB| = 90°. W takim wypadku |AB| jest
przeciwprostokątną tego kąta. Punkt C leży na OY, więc C
x = 0, czyli C = (0, y).
Teraz z tw. Pitagorasa w ΔABC: |AB|
2 = |AC|
2 + |BC|
2. ⇒ (4−1)
2 + (2+3)
2 = (0−1)
2 +
(y+3)
2 + (0−4)
2 + (y−2)
2 ⇒ 2y
2 + 2y + 30 = 34 ⇒ y
2 + y − 2 = 0.
| | −1−3 | | −1+3 | |
Δ = 9, √Δ = 3 ⇒ y1 = |
| = −2; y2 = |
| = 1. |
| | 2 | | 2 | |
Czyli istnieją dwa takie punkty C, które spełniają warunki zadania i są to: C = (0, −2) i C =
(0, 1).
18 sty 16:59
Eta:
Można też skorzystać z warunku prostopadłość wektorów
→ →
BC⊥ AC C(0,y)
BC=[−1,y+3] i AC=[−4, y−2]
to (−1)*(−4)+(y+3)(y−2)=0 ⇒ y2+y−2=0 ⇒(y+2)(y−1)=0 ⇒ y= −2 v y= 1
C1(0,−2) , C2(0,1)
===============
18 sty 17:11
Satan: O, i to jest idealne rozwiązanie

@
Eta jak zawsze niezawodna, dziękuję
18 sty 17:33