Prawdopodobieństwo, karty, talia, kombinacje, rozdzielanie kart
Lain: Talia 52 kart została losowo podzielona pomiędzy czterech graczy: A, B, C, D. Każdy dostał 13
kart. Wówczas:
1.Prawdopodobieństwo że gracz A otrzyma 5 pików a gracz B otrzyma 8 pików wynosi: ...
2.Prawdopodobieństwo że jeden z graczy otrzyma wszystkie asy wynosi: ...
18 sty 16:36
Lain: Bardzo proszę o pomoc z zadaniem.
18 sty 17:27
Pytający:
| | |
// gracz A: 5 pików, 8 nie−pików |
| |
| | |
// gracz B: 8 pików, 5 nie−pików |
| |
| | |
// wybrany gracz: 4 asy i 9 nie−asów |
| |
18 sty 18:28
Lain: Jestem wdzięczny za pomoc z zadaniem. Zadanie te miałem w formie takiej, że odpowiedzi były
podane i trzeba było sprawdzić czy są one poprawne. Nie chciałem ich wcześniej podawać by nie
wprowadzać niepotrzebnie w błąd, gdyby te odpowiedzi były jednak niepoprawne.
Odpowiedzi te, to dla punktu 1. to samo co napisałeś Ty, lecz nie było dopisanego 2 symboli
Newtona dla "pozostałych graczy", jeśli chodzi o punkt 2. to tak samo jak w pierwszych, bez
"pozostali gracze". Czy jest to możliwe że są to jednak poprawne odpowiedzi, tzn czy możemy
spojżeć jakoś z innej strony na to zadanie by te odpowiedzi były poprawne?
18 sty 20:48
Pytający:
Proszę bardzo, jeszcze trochę polskiego: t
o zadanie, t
e zadania.

I karty pozostałych graczy muszą być uwzględnione przy takim liczeniu. Jednak Ci pozostali
gracze "mogą zniknąć" z tych wzorów, jeśli co nieco poskracamy (nie wiem, jakie mianowniki
miałeś zapisane w tych odpowiedziach):
18 sty 21:03
Lain: Prawdopodobieństwo, że gracz C dostanie 1 asa, a gracz D otrzyma 3 asy wynosi:
(4 po 1) − 1 as na 4 dla C
(48 po 12) − reszta dla C
(3 po 3) = 1 − 3 asy dla gracza D
(36 po 10) − reszta dla D
dodatkowo 2 wiadome symbole Newtona.
Prawdopodobieństwo, że jeden z graczy dostanie 1 asa, a inny otrzyma 3 asy wynosi:
(4 po 2) − wybór 2 graczy, z których 1 otrzyma 1 asa, a drugi 3 asy
(4 po 1) − 1 as dla pierwszego
(3 po 3) − 3 asy dla drugiego
(48 po 12) − reszta dla pierwszego
(36 po 10) − reszta dla drugiego
Czy to rozwiązanie jest prawidłowe?
19 sty 10:01
Lain:
19 sty 14:06
Pytający:
I dodatkowe oczywiste mianowniki?

Tak czy siak, jeśli reszty się poprawnie domyślę, drugie
jest źle:
3. Gracz C dostanie 1 asa, a gracz D otrzyma 3 asy wynosi:
4. Jeden z graczy dostanie 1 asa, a inny otrzyma 3 asy wynosi:
| | | | |
Musisz wybrać, który ma jednego asa, a który 3 asy. Bez różnicy czy policzysz | , |
| | |
19 sty 15:01
Lain: Ponownie dziękuję bardzo za pomoc. Już wiem o co chodzi w tym zadaniu i podobnych podpunktach.
Mam jeszcze jedno zadanie związane z prawdopodobieństwem klasycznym, a mianowicie:
Do 8 szuflad wrzucamy losowo 11 kul. Wówczas:
(a) jeśli kule nie są rozróżnialne to wszystkich rozmieszczeń jest: (19 po 8)
(b) prawdopodobieństwo, że wszystkie kule znajdą się w pierwszych 2 szufladach i nie wszystkie
| | 211−2 | |
w jednej wynosi: |
| |
| | 811 | |
| | 1 | |
(c) prawdopodobieństwo że wszystkie kule wpadną do jednej szuflady wynosi: |
| |
| | 810 | |
Moje odpowiedzi to
(a) (18 po 11),
(b) taka jak podana powyżej,
(c) nie jestem pewien.
Jeśli masz czas, to prosiłbym także o pomoc z tym.
19 sty 16:35
Pytający:
a) Dobrze, kombinacja z powtórzeniami. Każdej kuli przypisujemy szufladę, zatem 11−elementowy
| | | | | |
multizbiór o elementach ze zbioru 8−elementowego. | = | |
| | | |
| | | | 1 | |
c) Jak podane. |
| = |
| |
| | 811 | | 810 | |
19 sty 17:49