równania wielomianowe
00000: Jak rozwiązać takie równanie? |x3−1|=x2+x+1? Załóżmy, że chcę rozpatrzeć 2 przypadki:
x3−1≥0 i x3−1<0
x3−1≥0 i co mam zrobić z tym dalej? Jak robię wzór skr. mnożenia to wychodzi jeszcze gorzej.
Proszę o jakieś wskazówki.
18 sty 16:22
Adam: łatwiej
|(x−1)(x2+x+1)|
|x−1|*(x2+x+1)=x2+x+1
|x−1|=1
x−1=1 lub x−1=−1
18 sty 16:24
00000: czy to będzie po prostu x≥1?
18 sty 16:24
00000: dlaczego w 2 linijce moduł jest tylko na x−1?
18 sty 16:27
Adam: no bo x2+x+1 jest przecież dodatnie
18 sty 16:28
00000: Dziękuję
18 sty 16:29
Adam:
18 sty 16:33
00000: | | 1 | |
a jeśli mam taki przykład: |
| |x3+1|=x2−x+1 i robię z tego |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| |(x+1)(x2−x+1)|=x2−x+1 |
| | 2 | |
to co tutaj robię z tym (x
2−x+1) w module? też mogę opuścić ten moduł?
18 sty 16:46
Eta:
x
2−x+1 >0 dla każdego x∊R bo ukochana delta <0

możesz obustronnie podzielić przez x
2−x+1
18 sty 16:55
00000: Dziękuję!

Ach, ile ta matematyka może napsuć krwi
18 sty 17:14
Eta:
18 sty 17:23